Απονεμήθηκαν τα βραβεία του 6ου Διαγωνισμού Αφίσας 31/10/2021

Η αφίσα ως καθρέπτης που αντανακλά την ευφυΐα της κοινωνίας αλλά και ως αποτύπωμα της ανθρώπινης δημιουργικότητας, αναδείχθηκε στην εκδήλωση απονομής βραβείων και επαίνων για τον “6ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Αφίσας” του “Μουσείου Τυπογραφίας Γιάννης και Ελένη Γαρεδάκη” που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021 στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, Μεγάλο Αρσενάλι, στα Χανιά.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αρκετός κόσμος και πολλοί από τους 628 συμμετέχοντες, από 68 χώρες του κόσμου.

Στον χαιρετισμό του ο ιδρυτής και πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσείου Τυπογραφίας κ. Γιάννης Γαρεδάκης επεσήμανε την πάγια πολιτική του «να μην μείνει μόνο ένας μουσειακός χώρος το Μουσείο Τυπογραφίας αλλά κατά καιρούς να κάνει σημαντικές εκδηλώσεις».

Παράλληλα σημείωσε ότι «πολλοί δεν έχουν αντιληφθεί τι είναι αυτή η ιστορία. Φανταστείτε ότι στο διαγωνισμό συμμετείχαν 628 άτομα από 68 χώρες, μια διαφήμιση για τον τόπο μας».

Στην παρουσίαση της εκδήλωσης η διευθύντρια του Μουσείου Τυπογραφίας κ. Έλια Κουμή σχολίασε μεταξύ άλλων πως «δεν μπορεί να μας κάνει να αναρωτιόμαστε πως θα ήταν αυτό το μουσείο σε ένα χώρο που του αρμόζει μέσα στην πόλη των Χανίων. Οι δράσεις, οι πρωτοβουλίες του αλλά κυρίως οι πολύτιμες συλλογές του θα ήταν προσβάσιμες σε ευρύτερο κοινό. Έχουμε ένα Μουσείο μοναδικό στο είδος του, έναν φορέα με διεθνή αναγνώριση και αποδεδειγμένη πολιτιστική προσφορά που πασχίζει να είναι ορατό στον ίδιο του τον τόπο».

Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Η θεματολογία του διαγωνισμού ήταν ελεύθερη δίνοντας στους σχεδιαστές τη δυνατότητα να εκφράσουν μέσα από την αφίσα τους όλα εκείνα που τους απασχολούν, αναδεικνύοντας το ρόλο της αφίσας ως αποτύπωμα κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας.

«Η πανδημία και ακολούθως ο εμβολιασμός ήταν από τα θέματα που κυριάρχησαν στη θεματολογία, ενώ η περιβαλλοντική κρίση, οι περιβαλλοντικές καταστροφές, ο πόλεμος και η βία κατά των γυναικών απασχόλησαν πολλούς από τους συμμετέχοντες», ανέφερε η κ. Κουμή δίνοντας περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό.

Χαρακτηριστικά οι 628 μετέχοντες προέρχονταν κυριολεκτικά από κάθε γωνιά της γης: ΗΠΑ, Καναδάς, Κίνα, Αλγερία, Αζερμπαιτζάν, Πορτογαλία, Ρωσία, συνολικά 68 χώρες! Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν μετέχοντες από τη Ρωσία, την Πορτογαλία, τη Γερμανία και την Ιταλία που ταξίδεψαν στα Χανιά για να συμμετέχουν στην εκδήλωση.

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

«Με το Μουσείο Τυπογραφίας ήλθαμε κυριολεκτικά κοντά τη περίοδο του πρώτου lock down και καταλάβαμε αμέσως ότι είμαστε κρίκοι στην ίδια αλυσίδα» δήλωσε το μέλος της κριτικής επιτροπής κ. Αριάδνη Περράκη. «Τα χαρτιά είναι ο καμβάς που η ιδέα του σχεδιαστή αποκτάει υλικότητα και μονιμότητα. Δεν είναι είδος πρώτης ανάγκης, είναι όμως πολιτισμός. Στα μάτια του δημιουργού το χαρτί είναι ερωτεύσιμο, ένα υλικό φετίχ όπως το αλεύρι για τον ζαχαροπλάστη. Το ενδιαφέρον πως κάθε χαρτί έχει άλλο σχήμα, υφή, όψη και συμπεριφορά» τόνισε η κ. Περράκη που στάθηκε στην εξαιρετική ποιότητα των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό.

Από τη μεριά του ο κ. Γιάννης Μπελιμπασάκης, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ μίλησε για «πολύ ευφάνταστες δουλειές που είχαν μέσα τους, κρυμμένο ή φανερό, το μήνυμα τους, μήνυμα αγωνίας. Είδαμε πολύ αφοσίωση και λεπτομέρεια στα έργα των συμμετεχόντων και είδαμε από τις δουλειές αυτές πως η αφίσα ως μέσο επικοινωνίας αποτελεί μοχλό εξέλιξης της ίδιας της γλώσσας. Επιτρέψτε μου να ισχυριστώ πως η αφίσα είναι ένας καθρέπτης που αντανακλά το βαθμό ευφυίας μιας κοινωνίας...Αποτελεί μια ζηλευτή κατάκτηση για την πόλη σας αυτός ο διαγωνισμός».

Τελευταίος από την κριτική επιτροπή ο κ. Δημήτρης Παπάζογλου, σχεδιαστής οπτικής επικοινωνίας με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του μίλησε με θερμά λόγια για τις δουλειές των συμμετεχόντων και για «τη δυναμική του θεσμού του Διαγωνισμού αφίσας» και τόνισε πως «η δημιουργία της αφίσας αποτελεί το απολυτίκιο των σχεδιαστών».

Με θερμά λόγια για το Μουσείο που «για 16 χρόνια δεν σταματάει να εμπλουτίζει τη συλλογή του με εκθέματα, με σεβασμό στην τέχνη, εμπιστοσύνη στην επιστήμη» και το “Διαγωνισμό Αφίσας” «ένα καταξιωμένο πλέον θεσμό με εκατοντάδες συμμετοχές» μίλησε στον βιντεοσκοπημένο της μήνυμα η υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο αντιδήμαρχος πολιτισμού και πρόεδρος της ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ κ. Γιάννης Γιαννακάκης που συμφώνησε με την ανάγκη στήριξη των ανθρώπων που μοχθούν και των φορέων που δραστηριοποιούνται. «Αν τα Χανιά εδώ και δεκαετίες παράγουν πολιτισμό, αυτό δεν οφείλεται σε σταθερή χρηματοδότηση φορέων αλλά κυρίως σε μονάδες, ανθρώπους ιδιώτες, μικρές συλλογικότητες που πασχίζουν και εδώ έχουμε μια ξεχωριστή περίπτωση μιας προσωπικότητας, του Γιάννη Γαρεδάκη, που ορθώνει ανάστημα ενάντια σε πολλά κύματα και καταφέρνει και κρατάει ένα Μουσείο ανοιχτό παρά τις δυσκολίες των καιρών» τόνισε μεταξύ άλλων.

Ο διακεκριμένος σχεδιαστής κ. Δημήτρης Αρβανίτης δήλωσε ενθουσιασμένος από τις δουλειές των συμμετεχόντων και ευχήθηκε να συνεχίσουν, ενώ ο κ. Αλέξανδρος Κοκκόλας της σχολής “Βακαλό” που κάθε χρόνο επισκέπτεται το μουσείο με τους μαθητές εμφανίστηκε απόλυτα ικανοποιημένος από την ποιότητα του διαγωνισμού.

Στον επίλογο ο πρόεδρος και ιδρυτής του Μουσείου κ. Γιάννης Γαρεδάκης πρότεινε για το μέλλον ένα Σεμινάριο γραφιστικής στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου, με τη συμμετοχή όλων των σπουδαίων γραφιστών και καθηγητών με τους οποίους έχει αναπτύξει συνεργασία του μουσείο.

Σημειώνεται πως οι 30 πρώτες αφίσες παρουσιάστηκαν στο χώρο του ΚΑΜ και στη συνέχεια θα εκτεθούν στο αμφιθέατρο του Μουσείου Τυπογραφίας.

Τα τρία πρώτα βραβεία

Το 1ο βραβείο έλαβε η Rina Polichenkova από τη Ρωσία,(1500 ευρώ), με τον εκδότη των “Χ.ν.” κ. Γιάννη Γαρεδάκη να απονέμει το βραβείο της. Εμφανώς συγκινημένη η νικήτρια καλησπέρισε το κοινό στα Ελληνικά και δήλωσε τη χαρά της που βρέθηκε στα Χανιά να παραλάβει το βραβείο της.


Το 2ο βραβείο κέρδισε ο Dalien Malaj από την Ιταλία, ο οποίος έλαβε το χρηματικό ποσό των 1000 ευρώ. Το βραβείο έδωσε ο κ. Τάσος Βάμβουκας από το Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Ν. Χανίων. Ο κ. Malaj απευθυνόμενος στον κόσμο ευχαρίστησε την κριτική επιτροπή για την τιμή που του έγινε και τη «μεγάλη ευκαιριά που μου έδωσαν να συμμετέχω σε αυτόν τον διαγωνισμό». Στη συνέχεια μίλησε για την αφίσα του και την βασική του έμπνευση.

Το 3ο βραβείο έλαβε η Μαρία- Λουκία Μητράκου από την Ελλάδα που πήρε το χρηματικό ποσό των 700 ευρώ. Στο βιντεοσκοπημένο της μήνυμα δήλωσε τη μεγάλη χαρά της για την επιλογή της.

Το πρώτο βραβείο υψους 1500 ήταν χορηγία των “Χανιώτικων νέων”. Το δεύτερο ύψους 1.000 ευρω ήταν χορηγία της Sky Express. Το τρίτο ύψους 700 ευρώ ήταν χορηγία του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών.

Οι κ. Ε. Δαμιανάκης, Κ. Γύπαρης, Γ. Γιαννακάκης έδωσαν τους επαίνους σε μετέχοντες στο διαγωνισμό που ήταν παρόντες στην εκδήλωση.

Το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων οι αντιπεριφερειάρχες Κ. Γύπαρης και Α. Παπαδεράκης, οι αντιδήμαρχοι Πολιτισμού Χανίων και Πλατανιά κ. Γ. Γιαννακακης και Α. Λουπάκη, ο αντιδήμαρχος Καντάνου- Σελίνου κ. Μ. Μπικάκης, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Χανίων κ. Ε. Δαμιανάκης, η περιφερειακή σύμβουλος κ. Σ. Μαλανδράκη-Κρασουδάκη, ο τέως δήμαρχος Τ. Βάμβουκας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Α. Παπαδογιάννης, Μ. Κεμεσίδης, Γ. Γεωργακάκης, Ν. Χαζιράκης, Ν. Βουρλάκης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Λ. Κοπάσης και Α. Μαρινάκης, ο δημ. Σύμβουλος Πλατανιά Δ. Ανθούσης, ο γεν. Διευθυντής του ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” κ. Ν. Παπαδάκης, η έφορος αρχαιοτήτων κ. Ε. Παπαδοπούλου, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων κ. Γ. Δασκαλάκης, ο πρώην δήμαρχος Χανίων κ. Γ. Τζανακάκης, ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Γ. Φίλης κ.α.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης και του Δήμου Χανίων – ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ.
Χορηγοί ήταν η Sky Express και ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Χανίων.

Το αναμνηστικό που δόθηκε στους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, μία ξυλογραφία από τη συλλογή του Μουσείου Τυπογραφίας, που απεικονίζει το λιμάνι των Χανίων στα τέλη του 19ου αιώνα, τυπωμένη σε ειδικό χαρτί και σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων ήταν μια προσφορά των: Future Format και Χαρτιά Περράκης.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μικρό κέρασμα και Κρητική μουσική από τον Σταύρο Ψαρουδάκη με συνοδεία τον γιο του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ