ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Ιστορία της γραφής και των γραφικών τεχνών

Η τρίγλωσση αυτή έκδοση (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά) περιλαμβάνει τις 40 “γραφές” που παρουσιάζονται στην μόνιμη έκθεση του Μουσείου Τυπογραφίας “Ιστορία της Γραφής και των Γραφικών Τεχνών” που έχει δημιουργήσει ο γραφίστας – τυπογράφος Αντώνης Παπαντωνόπουλος, στην οποία παρουσιάζεται κάθε μορφή ανθρώπινης επικοινωνίας από τις βραχογραφίες μέχρι τις σύγχρονες γραφικές τέχνες.
Παρουσιάζονται επίσης τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κάθε “γραφή”, φωτογραφικό υλικό, καθώς και οι εικαστικές δημιουργίες με καθημερινά υλικά που κάνουν αυτήν την έκθεση πραγματικά πολύτιμη.

Η εφημεριδογραφία στην Κρήτη – 1831-1913

Ξενοφών Παγκαλιάς

Η θέση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ως προς την έκδοση εφημερίδων και περιοδικών στην τουρκοκρατούμενη ελληνική επικράτεια, ήταν ξεκάθαρη: καμία έκδοση σε οποιαδήποτε γλώσσα.
Η θέση αυτή άλλαξε μετά από πολλά χρόνια, συγκεκριμένα το1865 όταν άρχισε να ισχύει ο Νόμος Περί Τύπου.
Στην Κρήτη εκδίδεται η πρώτη εφημερίδα λίγο αργότερα με τίτλο Κρήτη/Γκιρίτ και ήταν το ημιεπίσημο όργανο της τουρκικής διοίκησης του νησιού.
Η Σύμβαση της Χαλέπας τον Οκτώβριο του 1878, περιείχε και ειδικό άρθρο όπου επιτρεπόταν η έκδοση εφημερίδων. Με τις εφημερίδες αυτές μπαίνουν τα θεμέλια της κρητικής εφημεριδογραφίας, η οποία έπαιξε ένα σπουδαίο ρόλο στη μετέπειτα πορεία της Κρήτης και μέσα στις σελίδες των εφημερίδων καταγράφονται -συχνά πυκνά- με οξύ τρόπο, τα πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα που μερικές δεκαετίες αργότερα οδήγησαν στην Ένωση.

Κρήτες πρωτοπόροι τυπογράφοι

Ηλέκτρα Καμπουράκη – Πατεράκη

Οι κυριότεροι από τους πρωτοπόρους Κρητικούς εργάτες της τυπογραφίας παρουσιάζονται σε αυτό το βιβλίο, με στόχο να γίνει γνωστή η συμβολή τους στην ανάπτυξη της σπουδαίας εφεύρεσης του Γουτεμβέργιου.
Η εφεύρεση της Τυπογραφίας γύρω στο 1450, διαδόθηκε γρήγορα σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες. Την εποχή εκείνη η Κρήτη ήταν Βενετοκρατούμενη και πολλοί Κρητικοί εγκαταστάθηκαν στη Βενετία και σε άλλες πόλεις της Ιταλίας.
Αρκετοί από αυτούς ασχολήθηκαν σε διάφορους τομείς της Τυπογραφίας ως κωδικογράφοι, καλλιγράφοι, μεταφραστές, σχεδιαστές τυπογραφικών στοιχείων, στοιχειοθέτες, διορθωτές κειμένων, τυπογράφοι, επιμελητές εκδόσεων, εκδότες και ιδρυτές τυπογραφείων.