ΣΥΛΛΟΓΕΣ

Α’ Πτέρυγα

Η περιήγηση στην ιστορία της τυπογραφίας αρχίζει στην κυρίως αίθουσα του μουσείου, με τα δύο περίτεχνα, μαντεμένια πιεστήρια των αρχών του 19ου αιώνα, ενώ ένα πιστό αντίγραφο του πιεστηρίου του Γουτεμβέργιου δίνει το στίγμα της εποχής που η τυπογραφία γεννήθηκε στην Ευρώπη, τον 15ο αιώνα.

Ποδοκίνητα πιεστήρια τύπου Victoria, αγορασμένα από τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Ελβετία, καθώς και ένα δωρισμένο από Έλληνα τυπογράφο, σηματοδοτούν την πορεία της τυπογραφίας στο χρόνο, ενώ πολυάριθμα χειροκίνητα πιεστήρια, τύπου Boston, κοσμούν το χώρο.

Πάγκοι στοιχειοθεσίας όπου ο στοιχειοθέτης γράμμα – γράμμα ετοίμαζε το κείμενο με τη χρήση ανάγλυφων τυπογραφικών στοιχείων από την εποχή του Γουτεμβέργιου μέχρι και ένα μεγάλο μέρος του 20ου αιώνα, συνυπάρχουν με δύο μηχανήματα μηχανικής στοιχειοθεσίας που κυριάρχησαν στο μεγαλύτερο μέρος του 20ου αιώνα, τη λινοτυπία και τη μονοτυπία.

 

B’ Πτέρυγα

Η αίθουσα είναι αμιγώς βιομηχανική, και έχει έντονη τη “μυρωδιά” της τυπογραφίας, αφού εδώ, ήταν, μέχρι το 2008 τα παλιά πιεστήρια των Χανιώτικων Νέων, τα οποία σήμερα στεγάζονται σε κτίριο, πολύ κοντά στο Μουσείο.

Τεχνικές όπως η ξυλογραφία, η χαλκογραφία, η λιθογραφία, η offset, η τσιγκογραφία και η μεταξοτυπία παρουσιάζονται αναλυτικά σε ειδικά διαμορφωμένες προθήκες στην αίθουσα του μουσείου, ενώ ξεχωρίζει και η παρουσίαση της μεθόδου γραφής Μπράιγ, δωρεά του Φάρου Τυφλών Ελλάδας.

Δύο μεγάλα επίπεδα τυπογραφικά πιεστήρια του 19ου αιώνα δεσπόζουν στον χώρο της δεύτερης πτέρυγας και του αμφιθεάτρου. Ένα ακόμη, από τα μέσα του 20ου αιώνα, βρίσκεται στην κυρίως αίθουσα.

Δύο εξαιρετικές εκθέσεις που απεικονίζουν την ιστορία της γραφής και την εξέλιξη της τυπογραφίας, με την εικαστική ματιά του γραφίστα – τυπογράφου Αντώνη Παπαντωνόπουλου, παρουσιάζονται στον ημιόροφο και το ισόγειο της νέας πτέρυγας αντίστοιχα. Εκεί βρίσκονται και κάποια πιο σύγχρονα εκθέματα που αναλύουν την πορεία των γραφικών τεχνών καθώς και εργαστήρια παραδοσιακής βιβλιοδεσίας, λιθογραφίας, μεταξοτυπίας, σφραγιδοποιίας κ.α.

 

 

Έκθεση με την “Ιστορία της Γραφής”

Μια μοναδική, μόνιμη έκθεση που αποτελείται από 40 ταμπλό με εικαστικό και πληροφοριακό περιεχόμενο σχετικά με την ιστορία της Γραφής. Από τις βραχογραφίες μέχρι τα κομπιούτερ ο καλλιτέχνης-τυπογράφος Αντώνης Παπαντωνόπουλος “διηγείται” εύγλωττα μέσα από το έργο του την εξέλιξη της προσπάθειας του ανθρώπου να επικοινωνήσει μέσω του γραπτού λόγου- και όχι μόνο.

Αξιόλογη είναι και η συλλογή παλιών γραφομηχανών και πολύγραφων που διαθέτει το μουσείο και φιλοξενείται στον ίδιο χώρο.

Αίθουσα Κώστα Τζωρτζάκη

Σπάνιες εκδόσεις από τον 16ο αιώνα και μετά – κυρίως από την Βενετία, ελληνικές και ξένες εφημερίδες από τις αρχές του 19ου αιώνα, χάρτες, λιθογραφίες, ξυλογραφίες και χαλκογραφίες παρουσιάζονται στην τελευταία αίθουσα του μουσείου αφήνοντας μία επίγευση στον επισκέπτη που συνδέει την Tυπογραφία με την πολυτάραχη ιστορία της Κρήτης. Το μεγαλύτερο μέρος των εκθεμάτων αυτών είναι δωρεά του Χανιώτη συλλέκτη Κώστα Τζωρτζάκη.

Περισσότερα σπάνια βιβλία και περιοδικά αλλά και πολύτιμες ελληνικές και ξενόγλωσσες εκδόσεις για την τυπογραφία, τον Τύπο και τις γραφικές τέχνες υπάρχουν στην βιβλιοθήκη του μουσείου.

Όλες οι εκδόσεις, όπως και τα εκθέματα συνοδεύονται από επεξηγηματικά κείμενα σε ελληνικά και αγγλικά.

 

 

Βιβλιοθήκη

Πολύτιμα βιβλία, γραφομηχανές, πολύγραφοι, σπάνιες εκδόσεις, οι πρώτες εφημερίδες που κυκλοφόρησαν στην Κρήτη, χάρτες, γραμματόσημα, χαρτονομίσματα, ελληνικές και ξένες εκδόσεις για την τυπογραφία, είναι μερικοί μόνο από τους θησαυρούς της βιβλιοθήκης του Μουσείου.

_DSC0995

Αμφιθέατρο

Το αμφιθέατρο του μουσείου ως χώρος πολιτισμού και γραμμάτων, φιλοξενεί συνέδρια, παρουσιάσεις βιβλίων, θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις κ.α.

Στον ίδιο χώρο εκτίθενται και τα βραβευμένα έργα από τον διεθνή διαγωνισμό αφίσας που διοργανώνει κάθε χρόνο το Μουσείο, σε μία προσπάθεια σύνδεσης των μουσειακών του συλλογών με τις σύγχρονες γραφικές τέχνες.

Επίσης, εδώ γίνεται μέρος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τα σχολεία καθώς και οι προβολές βίντεο σχετικά με την Τυπογραφία (βιβλιοδεσία, παρουσίαση σύγχρονης εκτύπωσης της εφημερίδας Χ.Ν, κ.α).

16

Πωλητήριο & Καφέ

Ενας φωτεινός και άνετος χώρος, όπου οι επισκέπτες μπορούν να ξεκουράζονται μετά την ξενάγηση απολαμβάνοντας τον καφέ τους, και -αν το επιθυμούν- να κάνουν τις αγορές τους από μια προσεγμένη γκάμα σουβενίρ, εκδόσεων κλπ.