ΣΥΛΛΟΓΕΣ

Α’ Πτέρυγα

divider

Περιλαμβάνει μηχανήματα και εκθέματα που ξεκινούν από τον Μεσαίωνα και τις αρχές της ευρωπαϊκής Τυπογραφίας και φτάνουν μέχρι και τον 20ο αιώνα με τα αυτόματα τυπογραφικά πιεστήρια. Εδώ εκτίθενται αυθεντικά μικρά και μεγάλα τυπογραφικά πιεστήρια, χειροκίνητα και ποδοκίνητα, από το 1835 και μετά, που έχουν αγορασθεί από το εξωτερικό (κυρίως Γερμανία και Ολλανδία). Κοπτικά μηχανήματα χαρτιού, πάγκοι στοιχειοθεσίας, κινητά ξύλινα και μεταλλικά τυπογραφικά στοιχεία, είδη χαρτιού, κλισέ κλπ, καθώς και λιθογραφίες, αυτόματα τυπογραφικά πιεστήρια των αρχών του 20ου αιώνα, λινοτυπική μηχανή κλπ, συμπληρώνουν την περιήγηση στην ιστορία της Τυπογραφίας. Επίσης, εδώ οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν ένα αντίγραφο τυπογραφικού πιεστηρίου της εποχής του Γουτεμβέργιου.

B’ Πτέρυγα

divider

Η αίθουσα είναι αμιγώς βιομηχανική, και έχει έντονη τη “μυρωδιά” της τυπογραφίας, αφού εδώ, ήταν, μέχρι το 2008 τα παλιά πιεστήρια των Χανιώτικων Νέων, τα οποία σήμερα στεγάζονται σε κτίριο, πολύ κοντά στο Μουσείο.

Περιλαμβάνει σχεδόν κάθε τεχνική που σχετίζεται με την Τυπογραφία: βιβλιοδεσία, χαλκογραφία, ξυλογραφία, μεταξοτυπία, μηχάνημα μονοτυπίας, αλλά και offset, τέλεξ, σφραγιδοποιείο, παντογράφο και έναν “πύργο” offset από το παλιό πιεστήριο των “ΧΝ”.

Έκθεση με την “Ιστορία της Γραφής”

divider

Μια μοναδική, μόνιμη έκθεση που αποτελείται από 40 ταμπλό με εικαστικό και πληροφοριακό περιεχόμενο σχετικά με την ιστορία της Γραφής. Από τις βραχογραφίες μέχρι τα κομπιούτερ ο καλλιτέχνης-τυπογράφος Αντώνης Παπαντωνόπουλος “διηγείται” εύγλωττα μέσα από το έργο του την εξέλιξη της προσπάθειας του ανθρώπου να επικοινωνήσει μέσω του γραπτού λόγου- και όχι μόνο.

Αίθουσα Κώστα Τζωρτζάκη

divider

Η αίθουσα που εγκαινιάστηκε πέρσι, στα 10α “γενέθλια” του Μουσείου, περιλαμβάνει σπάνιες εκδόσεις λατινικών, οδηγών καλλιγραφίας καθώς αρχαία ελληνικά κειμένα, γλωσσομάθειες και γραμματικές, επιστολογραφίες, βιβλία θρησκευτικού και φιλοσοφικού περιεχομένου, εκκλησιαστικό και κοσμικό δίκαιο.

Οι περισσότερες από τις εκδόσεις, αποτελούν δωρεά στο Μουσείο από τον Κώστα Τζωρτζάκη, μελετήθηκαν και παρουσιάστηκαν από τον ερευνητή της Ακαδημίας Αθηνών Ιωάννη Καραχρήστο. Η συλλογή περιλαμβάνει 26 βιβλία, τα οποία εκδόθηκαν μεταξύ 1554 και 1772, τα περισσότερα από αυτά στη Βενετία, από συγγραφείς λόγιους και κληρικούς.

Βιβλιοθήκη

divider

Πολύτιμα βιβλία, γραφομηχανές, πολύγραφοι, σπάνιες εκδόσεις, οι πρώτες εφημερίδες που κυκλοφόρησαν στην Κρήτη, χάρτες, γραμματόσημα, χαρτονομίσματα, ελληνικές και ξένες εκδόσεις για την τυπογραφία, είναι μερικοί μόνο από τους θησαυρούς της βιβλιοθήκης του Μουσείου.

_DSC0995

Αμφιθέατρο

divider

Εδώ γίνεται μέρος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τα σχολεία καθώς και οι προβολές βίντεο σχετικά με την Τυπογραφία (βιβλιοδεσία, παρουσίαση σύγχρονης εκτύπωσης της εφημερίδας Χ.Ν, κ.α). Επίσης εδώ φιλοξενούνται οι ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις και τα δρώμενα του Μουσείου.

16

Πωλητήριο & Καφέ

divider

Ενας φωτεινός και άνετος χώρος, όπου οι επισκέπτες μπορούν να ξεκουράζονται μετά την ξενάγηση απολαμβάνοντας τον καφέ τους, και -αν το επιθυμούν- να κάνουν τις αγορές τους από μια προσεγμένη γκάμα σουβενίρ, εκδόσεων κλπ.