Βράβευση φωτογράφων που συμμετείχαν στην έκθεση “Η δύναμη της εικόνας” 1/8/2022

Βράβευση φωτογράφων που συμμετείχαν στην έκθεση “Η δύναμη της εικόνας” 1/8/2022

Η σύνδεση της τυπογραφίας με την φωτογραφία ανοίγει νέα μονοπάτια δημιουργίας για το Μουσείο Τυπογραφίας και πολλοί ήταν οι φωτογράφοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του μουσείου για την διοργάνωση μιας έκθεσης που θα αποτύπωνε καλλιτεχνικά τα ιδιαίτερα εκθέματα και η μοναδική ατμόσφαιρα του Μουσείου.

Η έκθεση φιλοξενήθηκε στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ), στο Μεγάλο Αρσενάλι, από τις 15 έως τις 31 Ιουλίου 2022 και οι επισκέπτες της είχαν τη δυνατότητα να ψηφίσουν την αγαπημένη τους φωτογραφία. Στην ψηφοφορία συμμετείχαν περίπου 2.000 επισκέπτες της έκθεσης.

Ο φωτογράφοι, τα έργα των οποίων ξεχώρισαν σε ψηφοφορία του κοινού στην έκθεση: «Η δύναμη της εικόνας» τιμήθηκαν με συμβολικά βραβεία το βράδυ της Δευτέρας 1 Αυγούστου 2022, σε εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Μουσείου Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη. Παράλληλα, δόθηκαν ενθύμια σε όλους τους φωτογράφους που συμμετείχαν στην έκθεση.

Από την ψηφοφορία ξεχώρισαν κατά σειρά τα έργα του Μιχάλη Πολυχρονάκη (1ο βραβείο), της Στέλλας Μανιουδάκη (2ο βραβείο) και του Νίκου Καμπιανάκη (3ο βραβείο). Και στους τρεις τα βραβεία απένειμε ο πρόεδρος του μουσείου Τυπογραφίας και ιδρυτής της εφημερίδας: “Χανιώτικα νέα”, Γιάννης Γαρεδάκης. Ο κ. Γαρεδάκης μίλησε για τη σημασία που είχε η συγκεκριμένη έκθεση για το μουσείο Τυπογραφίας ενώ ευχαρίστησε τους φωτογράφους που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και συμμετείχαν με έργα τους.

Σύντομη αναφορά στη διαδικασία του διαγωνισμού έκανε η διευθύντρια του Μουσείου, Έλια Κουμή, η οποία αναφέρθηκε και στη σύνδεση της φωτογραφίας με την τυπογραφία και τον σημαντικό της ρόλο στην ανάπτυξη των εφημερίδων.

Σε δηλώσεις τους οι φωτογράφοι που βραβεύτηκαν αναφέρθηκαν στο μουσείο Τυπογραφίας και στον ρόλο του στην ανάδειξη του πολιτισμού.

Ο Μιχάλης Πολυχρονάκης σημείωσε: «Ευχαριστώ το μουσείο Τυπογραφίας για την ευκαιρία και την αφορμή που μας έδωσε να δούμε δημιουργικά έναν χώρο πολιτισμού και μνήμης. Το πάντρεμα της τυπογραφίας με τη φωτογραφία μέσα και από τη νέα έκθεση που ετοιμάζει το Μουσείο έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον».
Η Στέλλα Μανιουδάκη υπογράμμισε: «Η επένδυση στον πολιτισμό είναι επένδυση για το μέλλον. Η επένδυση στην τυπογραφία που έχει κάνει το Μουσείο και οι δράσεις για την προβολή της είναι ένα πολύ ενδιαφέρον πολιτιστικό γεγονός. Παράλληλα, η όσμωση της με τις άλλες τέχνες αποτελούν ένα ακόμα μεγαλύτερο βήμα για το αύριο».
Ο Νίκος Καμπιανάκης ανέφερε: «Όταν ο πολιτισμός βρίσκει εφαρμογή με ανθρώπους που ενδιαφέρονται γι’ αυτόν, συμβαίνουν τέτοια γεγονότα. Μια θαυμάσια εκδήλωση από ένα θαυμάσιο Μουσείο το οποίο ελπίζω ότι θα γίνει ένα από τα ευρύτερα γνωστά μουσεία της περιοχής μας και γενικά της Ελλάδας. Σας ευχαριστούμε πολύ κύριε Γαρεδάκη».

Τα βραβεία και τα ενθύμια των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό φιλοτέχνησε ο Αντώνης Παπαντωνόπουλος, καλλιτέχνης – τυπογράφος, συνεργάτης του Μουσείου Τυπογραφίας.

Στην έκθεση συμμετείχαν επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του μουσείου Τυπογραφίας (αλφαβητικά):

Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, Άρτεμις Αρχοντάκη, Μαγδαληνή Βογιατζή, Ιωσηφίνα Γεωργούλη, Αρετή Γιαννικάκη, Κώστας Γλεντουσάκης, Βασίλης Δασκαλάκης, Σοφία Δουλαβέρη, Άσπα Θεοχάρη, Ειρήνη Καλαϊτζάκη, Μιχάλης Καλαϊτζάκης, Νίκος Καλοτεράκης, Νίκος Καμπιανάκης, Νίκος Κατερουδάκης, Χρυσάνθη Κουλιεράκη, Δήμητρα Κουφάκη, Ματθαίος Μακαρόνας, Ελεντίνα Μανατάκη, Στέλλα Μανιουδάκη, Ιωάννης Μαρκογιαννάκης, Χαράλαμπος Μαρουλάκης, Βαγγέλης Οικονομόπουλος, Χρύσα Ορφανουδακη Καπαγιωριδου, Παύλος Μπουζάκης, Αντώνης Παπαγιαννάκης, Μιχάλης Πολυχρονάκης, Δημήτρης Ραμουτσάκης, Στρατός Σολανάκης, Γιώργος Στεφανάκης, Ιωάννης Τσιβουράκης, Αλεξάνδρα Χατζηδάκη.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μια μικρή δεξίωση στον κήπο του μουσείου.