Θεατρική παράσταση “Αναφορά στον Γκρέκο” 21/8/2015

Το εμβληματικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη “Αναφορά στον Γκρέκο” θα παρουσιάσει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης την Παρασκευή 21/8,2015, στις 9 μ.μ. στο μοναδικό στην Ελλάδα Μουσείο Τυπογραφίας.

Στην παράσταση πρωταγωνιστούν ο Τάκης Χρυσικάκος, που ερμηνεύει τον Νίκο Καζαντζάκη και πρόσωπα του έργου του, καθώς και δύο μουσικοί, (Σταύρος Ψαρουδάκης λύρα – τραγούδι και Απόστολος Κουνής κιθάρα – κοντραμπάσο) που με την μουσική τους και το τραγούδι συνομιλούν με τους πρωταγωνιστές του, τον Καπετάν Μιχάλη, τον Αλέξη Ζορμπά, τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο και την ωραία Ελένη του Ομήρου!

Η «Αναφορά στον Γκρέκο», είναι το τελευταίο έργο του μεγάλου Έλληνα-Κρητικού συγγραφέα. Ένα είδος πνευματικής αυτοβιογραφίας ή, όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος ο Καζαντζάκης, μια «αναφορά» με τη στρατιωτική έννοια του όρου, σχετικά με τους στόχους του και τις προσπάθειές του. Ο συγγραφέας ξεκινά από τα παιδικά του χρόνια (αφού προηγουμένως αναφέρεται στους προγόνους και τους γονείς του) και σταματά στην ημέρα της «κρητικής ματιάς» και στη σύλληψη της Οδύσσειας. Δεν αφηγείται το σύνολο της ζωής του, αλλά παρουσιάζει τους σταθμούς της πνευματικής του πορείας, χωρίς να ακολουθεί την αυστηρή χρονολογική σειρά της πραγματικής του βιογραφίας. Μια παράσταση, που μέσα από τους ήρωες των έργων του Νίκου Καζαντζάκη και τις εξομολογήσεις του (στον παππού του, όπως αποκαλεί τον Ελ Γκρέκο) συναντάμε το μεγαλείο της Ελλάδας και το ανυπόταχτο πνεύμα του ίδιου του συγγραφέα.

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ – ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τάκης Χρυσικάκος

ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ – ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: Εμμανουέλα Αλεξίου

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Βάλια Μαργαρίτη

ΛΥΡΑ-ΤΡΑΓΟΥΔΙ: Σταύρος Ψαρουδάκης

ΚΙΘΑΡΑ-ΚΟΝΤΡΑΜΠΑΣΟ: Απόστολος Κουνής

Ο εμβληματικός λόγος του Νίκου Καζαντζάκη θα “συνομιλήσει” με τα παλιά μηχανήματα και τις τεχνικές που δίνουν σάρκα και οστά στον λόγο του συγγραφέα και δίνουν τη δυνατότητα στο έργο του να ταξιδέψει στα πέρατα του κόσμου.

Λόγω του πολύ περιορισμένου αριθμού θέσεων η προκράτηση είναι απαραίτητη στα τηλ.: 6977293283 και 6974020861.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ