Εκπαίδευση

Στο Μουσείο Τυπογραφίας υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία όλων των βαθμίδων, ώστε να μπορέσουν οι μαθητές να αποκτήσουν ενδιαφέρον, γνώσεις και άποψη για την Τυπογραφία.
Κάθε χρόνο περίπου 5.000 μαθητές, από τα σχολεία της Κρήτης αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, σχολές Γραφικών και Καλλιτεχνικών Σπουδών κ.α. επισκέπτονται το μουσείο. Τα παιδιά, γίνονται για λίγο “μικροί” τυπογράφοι και χειρίζονται μαζί με το προσωπικό του Μουσείου αυθεντικά μηχανήματα του 19ου αιώνα που χρησιμοποιούνταν για να τυπώνονται βιβλία, εφημερίδες, κάρτες κλπ. Παρακολουθούν βίντεο σχετικά με το πως τυπώνονται οι εφημερίδες σήμερα, πως γίνεται η βιβλιοδεσία και παράλληλα ξετυλίγεται επεξηγηματικός διάλογος με τους υπεύθυνους του Μουσείου που αποκαλύπτει στους μικρούς επισκέπτες όλα τα …μυστικά της Τυπογραφίας.
Μετά την ξενάγηση τα βιβλία και οι εφημερίδες δεν είναι πλέον αδιάφορα, άψυχα αντικείμενα στα μάτια των παιδιών, αλλά ζωντανοί οργανισμοί, που δημιουργήθηκαν με πολύ κόπο και μεράκι και ως τέτοιοι αξίζουν τον σεβασμό και την αγάπη μας.
Οι εκπαιδευτικές επισκέψεις πραγματοποιούνται μόνο με ραντεβού.
Ειδικά προγράμματα για όλες τις βαθμίδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο τηλ. 28210 80090, Δευτέρα έως Παρασκευή 11:00 – 15:00
Νηπιο, Α΄ και Β΄ Δημοτικου
Γ΄ εως Στ΄ Δημοτικου
Γυμνασια και Λυκεια
01

Τ’ αποτυπώματα μίας κουκίδας…

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για Νηπιαγωγείο, Α΄ και Β΄ Δημοτικού

Το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο της μουσειακής εκπαίδευσης για την Αειφορία και είναι βασισμένο στο ομώνυμο παραμύθι που η γνωστή συγγραφέας παιδικών παραμυθιών και μουσικός Μάρω Θεοδωράκη έγραψε ειδικά για το Μουσείο Τυπογραφίας.Τί είναι μουσείο; Και πώς “ταξιδεύουμε στον χρόνο” περνώντας τις πόρτες του;
Ποια είναι τα “υλικά” της τυπογραφίας;
Πως και γιατί τυπώνουμε;
Μέσα από την αφήγηση του παραμυθιού τα παιδιά γνωρίζουν το μουσείο και την τέχνη της τυπογραφίας, ενώ παράλληλα συμμετέχουν σε κινητικές και εικαστικές δραστηριότητες. Στο τέλος του προγράμματος τα παιδιά τυπώνουν το “τέλος” του παραμυθιού και το παίρνουν μαζί τους, ενθύμιο από την επίσκεψη στο Μουσείο Τυπογραφίας.
Διάρκεια: 40’
Κόστος: 3 ευρώ / μαθητή
Σχεδιασμός: Χριστίνα Τζομπανάκη, νηπιαγωγός
Εφαρμογή: Μυρτώ Κοντομιτάκη, μουσειολόγος, Ελένη Φουντουλάκη, δημοσιογράφος

02

Μικροί δημοσιογράφοι εν δράσει

Eκπαιδευτικό πρόγραμμα για 3η έως 6η Δημοτικού

Πώς φτιάχνεται μια εφημερίδα; Τί ακριβώς κάνει ένας δημοσιογράφος; Γιατί οι τυπογράφοι εργάζονται -συνήθως- μετά τα μεσάνυχτα; Και ποιά είναι η μεγαλύτερη “καταστροφή” που μπορεί να συμβεί σε ένα τυπογραφείο;Ενα βιωματικό πρόγραμμα που επιδιώκει να δώσει απαντήσεις σε αυτά, αλλά και σε άλλα ερωτήματα και να μάθει τα παιδιά τα επαγγέλματα του δημοσιογράφου και του τυπογράφου με δράσεις, ξενάγηση, βίντεο και συζήτηση.
Κατά την διάρκεια του προγράμματος τα παιδιά θα φτιάξουν (σε ομάδες) την δική τους εφημερίδα, θα ξεναγηθούν στους χώρους του Μουσείου και θα τυπώσουν σε αυθεντικό τυπογραφικό μηχάνημα του 1835! Επίσης θα παρακολουθήσουν ένα μικρό (5λεπτο) βίντεο, με την λειτουργία του σύγχρονου τυπογραφείου των “Χανιώτικων Νέων”.
Διάρκεια: 40’ – Αριθμός παιδιών: έως 25
Κόστος: 3 ευρώ / μαθητή
Σχεδιασμός: Μουσείο Τυπογραφίας
Εφαρμογή: Μυρτώ Κοντομιτάκη, μουσειολόγος , Ελένη Φουντουλάκη, δημοσιογράφος

03

Εκπαιδευτικές ξεναγήσεις

Για Γυμνάσια και Λύκεια

Στο Μουσείο Τυπογραφίας πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές επισκέψεις για μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου, όπου παρουσιάζονται:

  • Η ιστορία, το παρόν και το μέλλον της τυπογραφίας (διαδρομή στο μουσείο, με δυο στάσεις για εκτύπωση σε πιεστήρια του 19ου αιώνα, τακτικές προβολές σχετικών βίντεο σε όλους τους χώρους και ερωτοαπαντήσεις).
  • Η ιστορία της γραφής μέσω της ειδικής έκθεσης που επιμελήθηκε ο γραφίστας-τυπογράφος Αντώνης Παπαντωνόπουλος.
  • Γνωριμία με παλιές και σπάνιες εκδόσεις σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα.
  • Γνωριμία με την ανατρεπτική εκδοχή μιας σειράς από εικαστικά βιβλία.
  • Αίθουσα αφιερωμένη στη φωτογραφία, μια ακόμα συγγενική τέχνη της τυπογραφίας.
  • Γνωριμία με τη σημερινή διαιδκασία προετοιμασίας και εκτύπωσης της εφημερίδας, όπου μιλάμε για όλα τα επαγγέλματα που συμβάλουν, όπως του δημοσιογράφου, του αρχισυντάκτη κ.ά, μέσα από το παράδειγμα της εφημερίδας «Χανιώτικα νέα», με σχετική προβολή ολόκληρης της διαδικασίας εκτύπωσης της εφημερίδας Χανιώτικα Νέα και ερωτοαπαντήσεις.

Κόστος: 3 ευρώ / μαθητή