Η Τυπογραφία συναντά το γκράφιτι 14/01/2017

Η Τυπογραφία συναντά το γκράφιτι 14/01/2017

Η Τυπογραφία συναντά το γκράφιτι 14/01/2017

Η Τυπογραφία της Αναγέννησης συναντά την Κρητική Λογοτεχνία μέσα από την Τέχνη του Δρόμου, το Γκράφιτι, σε σχολεία και δημόσιους χώρους της Κρήτης. Αυτό θα γίνει στο πλαίσιο ενός παγκρήτιου Περιφερειακού Δικτύου Πολιτιστικών Θεμάτων που διοργανώνει η ΔΔΕ Χανίων σε συνεργασία με το Τμήμα Γραφιστικής της Σχολής Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΑΤΕΙ Αθήνας και το Μουσείο Τυπογραφίας.

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί με αφορμή τη διεξαγωγή του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Μουσείων Τυπογραφίας (Association of European Printing Museums) που θα γίνει τον Μάιο στο Μουσείο Τυπογραφίας στα Χανιά, όπου και θα παρουσιαστούν οι δράσεις των συμμετεχόντων σχολείων, όπως έκανε γνωστό η Διευθύντρια του Μουσείου Έλια Κουμή, κατά την διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14/1 στο Μουσείο Τυπογραφίας.
Στο Δίκτυο συμμετέχουν 14 Λύκεια από όλη την Κρήτη και οι 4 Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νησιού, σύμφωνα με την υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων της Δ/θμιας Εκπαίδευσης Αρετή Μαρματάκη.

Η ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΟ ΓΚΡΑΦΙΤΙ 14/01/2017

Μεσω του εκπαιδευτικού αυτού προγράμματος οι μαθητές της Κρήτης θα γνωρίσουν τη βυζαντινή γραφή μέσα από την απαράμιλλη ελληνική γραμματοσειρά Grecsduroi.
Οι μαθητές θα εντοπίσουν χώρους στις πόλεις και στα χωριά της Κρήτης και, σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες/δημοτικές αρχές, θα κολλήσουν δίστιχα τα οποία θα έχουν προετοιμάσει οι σπουδαστές του Τμήματος Γραφιστικής και θα έχουν σταλεί (ως pdf αρχεία) για να εκτυπωθούν στοκάθε Λύκειο και να κοπούν τα γράμματα από τους μαθητές. Οι σπουδαστές του Τμήματος Γραφιστικής θα επιλέξουν και θα στοιχειοθετήσουν δίστιχα από τα κείμενα της Ερωφίλης και του Ερωτόκριτου με την εν λόγω γραφή, που θα ταιριάζουν στις διαστάσεις των επιλεγμένων χώρων. Οι μαθητές θα διακοσμήσουν κάποιο χώρο και στο σχολείο τους με αυτά, κατασκευάζοντάς τα μεποικίλα υλικά (χαρτόνι, φελιζόλ, ξύλο, πλέξιγκλας κ.ά.), προβάλλοντας τα δίστιχα με προβολέα πάνω σε τοίχο του σχολείου ή σε κάποιο τοπικό μνημείο. Στόχος είναι να ανθίσει σε όλη την Κρήτη την 1η εβδομάδα του Μαΐου 2017 η ποίηση και η καλλιγραφία που γεννήθηκε στους κόλπους της.

Students learn about the history of Typography through Street Art 14/01/2017

Ο καθηγητής Γιώργος Ματθιόπουλος στο Τμήμα Γραφιστικής (Κατεύθυνση Γραφιστικής και Κατεύθυνση Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών) ΑΤΕΙ Αθήνας κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στην ιστορία της γραφής και της τυπογραφίας καθώς και στην συμβολή των Κρητών τυπογράφων στη γέννηση της ελληνικής τυπογραφίας, υπογράμμισε ότι η ελληνική γραφή και τυπογραφία, αποτέλεσαν τον ομφάλιο λώρο του ευρωπαικού πολιτισμού. «Στόχος είναι να ξαναφέρουμε στην μνήμη των Κρητικών, την λογοτεχνία τους, την εικονική της παρουσίαση μέσα από μια ολόκληρη τυπογραφική παράδοση και να κινήσουμε το ενδιαφέρον τους. Το ιδανικό θα ήταν, ξαφνικά η Κρήτη να ‘’ανθίσει’’ με δίστιχα μεσα στην Άνοιξη. Εφόσον η προσπάθεια ευωδοθεί, έχουμε πιο μεγαλεπίβολα σχέδια για πιο μεγάλες παρουσιάσεις» σημείωσε.

Students learn about the history of Typography through Street Art 14/01/2017

Για την “Ιστορία της Τέχνης του Δρόμου” μίλησαν οι καθηγητές του ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου Όλγα Βερυκάκη, Αντώνη Καμπουρπαρίση. Όπως έγινε γνωστό κατά την διάρκεια της ομιλίας τα γκράφιτι δεν αποτελούν φαινόμενο του σύγχρονου κόσμου. Αντίθετα, έχουν ιστορία 3.000 χρόνων, όσο και η γραφή.  Αναφερόμενος στο σήμερα, ο κ. Καμπουρπαρίσης εξήγησε πως η Street art και το Γκράφιτι ως ο μεγάλος εκπρόσωπος της, αναπτύσσονται σε δημόσιους χώρους και περιλαμβάνουν μια ποικιλία μορφών και τεχνικών. Στην Ευρώπη, τα πρώτα δείγματα του σύγχρονου πολιτικού graffiti συναντάμε στα γεγονότα του Μάη του ’68. Έκτοτε πολλές ήταν οι φορές που η τέχνη και τα έργα των καλλιτεχνών του δρόμου αντιμετωπίστηκαν με διθυραμβικές κριτικές ή παρομοιάστηκαν με πίνακες επώνυμων αναγνωρισμένων ζωγράφων. Στη σύγχρονη ιστορία της άλλωστε, η τέχνη του δρόμου χαίρει σε αρκετές περιπτώσεις ευρείας αποδοχής και έχει φιλοξενηθεί από φημισμένες γκαλερί όπως η Tate Modern.

Ο ιδρυτής του Μουσείου Τυπογραφίας Γιάννης Γαρεδάκης, στον χαιρετισμό του εξέφρασε την ευχή, η πολιτιστική αυτή συνεργασία που πρόκειται να απλωθεί σε όλη την Κρήτη, να έχει ένα καλό αποτέλεσμα. Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Στ. Ζερβάκης, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, σημείωσε πως «ο Πολιτισμός είναι το μοναδικό όπλο που μας έχει απομείνει...».

Ακολούθησε ξενάγηση στο Μουσείο Τυπογραφίας και Εργαστήρι με θέμα “Τεχνικές εφαρμογής της γραμματοσειράς Grec du Roi στην Τέχνη του Δρόμου” από τους Μαρία Βαρδή ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου, Ολγα Μπιτσάκη – Ειρήνη Σπαντιδάκη – Ιωάννη Σταυγιαννουδάκη Ομάδα Σπουδαστών Τυποτρόπιον-ΑΤΕΙ Αθήνας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ