Εκδήλωση – Συζήτηση για τον Κώστα Μπαλάφα, το φωτογραφικό του έργο και την Αντίσταση, 5/3/2016

Εκδήλωση-συζήτηση για τον Κώστα Μπαλάφα, το φωτογραφικό του έργο και την Αντίσταση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Μαρτίου στις 7 μ.μ. στο μοναδικό στην Ελλάδα Μουσείο Τυπογραφίας, στο ΒΙΟΠΑ Χανίων. Εισηγήσεις θα κάνουν οι: Γεωργία Ιμσιρίδου, Επιμελήτρια Φωτογραφικού Αρχείου Μουσείου Μπενάκη, "Η Αντίσταση του Κώστα Μπαλάφα”, Τάσος Σακελλαρόπουλος, Υπεύθυνος Ιστορικών Αρχείων Μουσείου Μπενάκη, "Ένας εικοσάχρονος φωτογράφος και η ορεινή κοινωνία της Ηπείρου στα χρόνια της Αντίστασης”, Μαρία Σπηλιωτοπούλου, Διευθύντρια Ερευνών στο Κέντρο Ερεύνης της Ιστορίας του Νεότερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών, "Η Βρετανική Στρατιωτική Αποστολή στην Κρήτη (1941-1945): διαβάζοντας τις αναφορές των Βρετανών αξιωματικών συνδέσμων".

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Δημήτρης Δαμασκηνός, εκπαιδευτικός Δ.Ε. - ιστορικός.

Η εκδήλωση- συζήτηση στο Μουσείο Τυπογραφίας, γίνεται με αφορμή το μεγάλο αφιέρωμα στον κορυφαίο Ελληνα ανθρωπιστή φωτογράφο Κώστα Μπαλάφα που συνδιοργανώνουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Οι Φίλοι των Γραμμάτων και των Τεχνών”, το Μουσείο Μπενάκη, το Μουσείο Τυπογραφίας, τα “Χανιώτικα νέα” και η ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ, το οποίο γίνεται στα Χανιά.

Η είσοδος στο Μουσείο Τυπογραφίας θα είναι ελεύθερη, και πριν από την συζήτηση θα προηγηθεί, για όσους το επιθυμούν ξενάγηση, η οποία ξεκινά στις 6 μ.μ.

Φωτογραφίζοντας το Αντάρτικο στην Ήπειρο (1941-1944)

Το αφιέρωμα αυτό περιλαμβάνει έκθεση με αντικείμενο το ανεκτίμητο φωτογραφικό του έργο ως φωτογράφος και ταυτοχρόνως ιστορικός της Αντίστασης στην Ηπειρο (1941 - 1944), η οποία θα φιλοξενηθεί στην Πύλη Σαμπιονάρα από την Παρασκευή 4 Μαρτίου έως το Σάββατο 2 Απριλίου. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Παρασκευή 4 Μαρτίου στις 8 το βράδυ.

Στο χώρο της έκθεσης φωτογραφίας θα υπάρχει δυνατότητα ξενάγησης με προβολή πρόσθετου οπτικοακουστικού υλικού για τμήματα τάξεων από σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων (Γυμνάσια, Λύκεια, ΕΠΑΛ κ.λπ.). Οι καθηγητές/-τριες που ενδιαφέρονται να συνοδεύσουν τους μαθητές σ' αυτήν το εκλεκτό, βιωματικό μάθημα σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, καλό είναι να επικοινωνούν πρώτα με την υπεύθυνη αυτής της δράσης, την κ. Μαρία Μαθιουδάκη, εκπαιδευτικό (κινητό: 6978602368), ώστε να προγραμματίσουν την επίσκεψή τους στο χώρο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ