Εκπαιδευτικά προγράμματα στο Μουσείο Τυπογραφίας

Η σχολική χρονιά ξεκίνησε, το ίδιο και τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Τυπογραφίας. Για μία ακόμα χρονιά το ΜΤ είναι έτοιμο να αποκαλύψει με τον μοναδικό του τρόπο στους μαθητές τα μυστικά της Τυπογραφίας, της τέχνης που άλλαξε τη ροή της ιστορίας.

• Η μικρή κουκίδα που μεταμορφώθηκε σε λαμπερό ήλιο θα ζήσει για πάντα, με τη βοήθεια ενός παζλ, ενός τυπογραφικού πιεστηρίου και των μικρών μαθητών νηπιαγωγείου, Α’ και Β’ Δημοτικού (εκπ. πρόγραμμμα “Τ’ αποτυπώματα μιας κουκίδας”).

• Ο Δίσκος της Φαιστού, το παλαιότερο γνωστό δείγμα τυπογραφίας στον κόσμο, καλεί τους μαθητές της Β’, Γ’ και Δ’ Δημοτικού να τον γνωρίσουν και να δώσουν τη δική τους ερμηνεία στα ιδεογράμματά του (εκπ. πρόγραμμμα “Ο δικός μας δίσκος της Φαιστού”).

•Οι μαθητές (από Β’ έως ΣΤ’ Δημοτικού) έχουν την ευκαιρία να μάθουν τι ακριβώς κάνει ένας δημοσιογράφος και τι σημαίνει “έγκυρη ενημέρωση”, πως τυπώνεται μία εφημερίδα και ποια είναι η μεγαλύτερη “καταστροφή” που μπορεί να συμβεί σε ένα τυπογραφείο. Στο τέλος, ως μαθητευόμενοι δημοσιογράφοι, φτιάχνουν τη δική τους εφημερίδα (εκπ. πρόγραμμα “Μικροί δημοσιογράφοι εν δράσει”).

Για τα Γυμνάσια και Λύκεια οι εκπαιδευτικές ξεναγήσεις διαμορφώνονται σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα του κάθε σχολείου και εστιάζουν: στην μόνιμη έκθεση για την Ιστορία της Γραφής και των Γραφικών Τεχνών, στην ιστορία, το παρόν και το μέλλον της Τυπογραφίας, στη γνωριμία με το επάγγελμα του δημοσιογράφου και την έκδοση εφημερίδας, μέσα από το παράδειγμα της εφημερίδας “Χανιώτικα νέα”.

Και βέβαια, σε όλες τις επισκέψεις οι μαθητές γίνονται για λίγο μικροί τυπογράφοι, χειρίζονται μαζί με το προσωπικό του Μουσείου αυθεντικά μηχανήματα του 19ου και 20ου αιώνα που χρησιμοποιούνταν για να τυπώνονται βιβλία, εφημερίδες, κάρτες και... προκηρύξεις και αντιλαμβάνονται τον κόπο και την ανθρώπινη ευφυΐα που υπάρχει πίσω από κάθε τυπωμένο κείμενο.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο τηλ. 28210 80090, Δευτέρα έως Παρασκευή 11:00 – 16:00 ή στο 6974020861.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ