Εργαστήρι ξυλογραφίας με τον Ευριπίδη Παπαδοπετράκη 21-22 /8/2021

Εκπαιδευτικό εργαστήριο ξυλογραφίας για ενήλικες θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 21 και 22 Αυγούστου 2021 5:30 μ.μ. – 8:30 μ.μ. στο Μουσείο Τυπογραφίας, ΒΙΟΠΑ Χανίων. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια του εικαστικού project του Ευριπίδη Παπαδοπετράκη «Οργανικά Μνημεία» και της πρωτοβουλίας «Ανοιχτά Πανιά».

Οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με τις τεχνικές μεθόδους της ξυλογραφίας (σχέδιο-χάραξη-εκτύπωση), καθώς και με τον εξοπλισμό, δημιουργώντας το δικό τους χαρακτικό έργο. Σκοπός του εργαστηρίου, πέραν της γνωριμίας με την χαρακτική, αποτελεί και ο θεματικός προσδιορισμός με αφορμή τα «Οργανικά Μνημεία». Το εργαστήριο πλαισιώνεται από ξενάγηση στο Μουσείο.

Ημέρα 1η: Ξενάγηση, παρουσίαση-προβολή, επαφή με εξοπλισμό.

Ημέρα 2η: Παρουσίαση ιδέας, σχεδιασμός, χάραξη, εκτύπωση.

Το εργαστήριο καθοδηγείται από τον εικαστικό καλλιτέχνη-χαράκτη Ευριπίδη Παπαδοπετράκη και απευθύνεται σε νέους 18+ και οποιονδήποτε ενήλικα με ενδιαφέρον για τα εικαστικά.

Δωρεάν συμμετοχή / Προκράτηση θέσης για το εργαστήριο: chania-culture.gr

Λινκ φόρμας: https://form.jotform.com/212233663248049

Απαραίτητη προϋπόθεση η παρακολούθηση και των δύο ημερών του εργαστηρίου.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ:

https://www.chania-culture.gr/event/anoikhta-pania-2021-organika-mnemeia-eikastike-ekthese

 

Οργανικά Μνημεία

Τα «Οργανικά Μνημεία» είναι ένα πολυμεσικό εικαστικό project που μελετά το ρόλο και το χαρακτήρα σημαντικών  μνημείων της πόλης. Αυτά είναι κόμβοι υποδοχής, χώροι λατρείας αλλά και έμπνευσης.

Αποτελούν σημείο αναφοράς στην καθημερινότητα των κατοίκων και των επισκεπτών και φέρουν τη μνήμη μέσα στα θεμέλια τους.

Τα κτίρια-μνημεία έχουν πλέον μεταλλαχθεί σε έμβιους οργανισμούς, ριζωμένους καλά στον τόπο με τη φυσική παρουσία των ανθρώπινων σωμάτων εντός και εκτός τους. Κτίρια που σωματοποιήθηκαν και απέκτησαν πνευματικότητα έπειτα από τη συνύπαρξη με τον άνθρωπο.

Ο εικαστικός, έχοντας περιηγηθεί στην πόλη, κάνει λήψη γλυπτικών αποτυπωμάτων σιλικόνης από συγκεκριμένα σημεία των μνημείων και στη συνέχεια τα χυτεύει δημιουργώντας μία σειρά γλυπτών, όπου η όψη τους προσομοιάζει το ανθρώπινο σώμα.

Η γλυπτική εγκατάσταση πλαισιώνεται από δύο ξυλογραφίες, οι οποίες τυπώνονται σε μεγάλο αριθμό αντιτύπων, με σκοπό τη διανομή τους στους κατοίκους των Χανίων, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθεί, σε συνεργασία με το Μουσείο Τυπογραφίας, σεμινάριο υψιτυπίας (ξυλογραφία) στο χώρο του Μουσείου.

 

Συντελεστές:

Ευριπίδης Παπαδοπετράκης: εικαστικός, παραγωγή και επιμέλεια

Irene Ragusini: εικαστικός, βοηθός παραγωγής και επιμέλειας

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Ευριπίδης Παπαδοπετράκης (γ. 1988) είναι εικαστικός καλλιτέχνης με έδρα την Αθήνα και καταγωγή το Κουστογέρακο Χανίων. Έχει σπουδάσει στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας ζωγραφική, χαρακτική, τυπογραφία και τέχνη βιβλίου, ενώ έχει ολοκληρώσει το Μεταπτυχιακό Εικαστικών Τεχνών της ΑΣΚΤ. Έχει παρακολουθήσει κύκλους μαθημάτων καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας. Εργάζεται από το 2013 στο χώρο της εικαστικής εκπαίδευσης, διδάσκοντας εικαστικά, σχέδιο και χαρακτική σε παιδιά και ενήλικες. Παράλληλα είναι συνιδρυτής του project Δρυοκολάπτης (2017) που δραστηριοποιείται στο πεδίο των κλασικών γραφικών τεχνών και του χειροποίητου βιβλίου. Από το 2020 διατηρεί το εργαστήριο του στο KOREN process space. Έχει πραγματοποιήσει διαλέξεις και σεμινάρια στην ΑΣΚΤ και σε άλλους φορείς, ενώ έχει συνεργαστεί με την Στέγη του ιδρύματος Ωνάση σε διάφορα projects. Έχει λάβει μέρος σε πάνω από 40 εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, έχει βραβευτεί σε διαγωνισμούς χαρακτικής και βιβλιοδεσίας, ενώ έργα του υπάρχουν σε συλλογές οργανισμών και τραπεζών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ