Το “Μουσείο Τυπογραφίας” προκηρύσσει Διαγωνισμό Αφίσας

Το “Μουσείο Τυπογραφίας” της εφημερίδας “Χανιώτικα Νέα”, καλεί, για πρώτη φορά, όλους όσους έχουν έμπνευση και μεράκι, ταλέντο και δημιουργικότητα, όρεξη και φαντασία, πάθος και πρωτότυπη σκέψη, από κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και το εξωτερικό, να συμμετέχουν σε έναν μεγάλο διαγωνισμό αφίσας με θέμα -τί άλλο;- την τυπογραφία.

Αφήστε το μυαλό σας να ταξιδέψει στην εφεύρεση που άλλαξε τον ρου της ιστορίας, σερφάρετε στην ιστοσελίδα του Μουσείου, ή -ακόμα καλύτερα- επισκεφθείτε από κοντά το μοναδικό Μουσείο Τυπογραφίας στην Ελλάδα και δημιουργήστε μια αφίσα που θα γίνει το κεντρικό κομμάτι έκθεσης αφίσας με θέμα το Μουσείο και την Τυπογραφία που θα πραγματοποιηθεί στo Παλιό Λιμάνι των Χανίων, στις εγκαταστάσεις του Ιστιοπλοϊκόυ Ομίλου, Νεώριο Μόρο από τις 4 έως τις 15 Αυγούστου 2014.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν τα είκοσι καλύτερα έργα και οι δημιουργοί τους θα λάβουν τιμητική διάκριση.

Οι δημιουργοί των τριών έργων που θα ξεχωρίσουν θα λάβουν και χρηματικό έπαθλο:

Για τον πρώτο 1.000 ευρώ

Για τον δεύτερο 700 ευρώ και

Για τον τρίτο 500 ευρώ

Τα έργα θα κριθούν από κριτική επιτροπή που αποτελείται από τους:

Γιάννη Γαρεδάκη, εκδότη – δημοσιογράφο, Ιδρυτή του Μουσείου Τυπογραφίας

Έλια Κουμή, επικοινωνιολόγο – δημοσιογράφο, Διευθύντρια του Μουσείου Τυπογραφίας

Γιάννη Μαρκαντωνάκη, γλύπτη – ζωγράφο, πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εικαστικού Εργαστηρίου του Δήμου Χανίων

Μιχάλη Καλαϊτζάκη, φωτογράφο – εικαστικό, mixaliskalaitzakis.com

Νίκο Κοσμαδάκη, γραφίστα, δημιουργικό γραφείο The Design Bar.

 

Όροι συμμετοχής:

1) Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αποστείλουν μέχρι τις 18 Ιουλίου 2014 τα έργα τους, με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

α. Αυτοπροσώπως στο Μουσείο Τυπογραφίας, ΒΙΟΠΑ Χανίων ή στα “Χανιώτικα Νέα”, Καραϊσκάκη 49, Χανιά.
β. Ταχυδρομικά ή με courier ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, Καραϊσκάκη 49, Χανιά, 73135 με τη σημείωση ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΑΦΙΣΑΣ
δ. Μέσω e-mail στο info@typography-museum.gr

2) Κάθε συμμετέχων στον διαγωνισμό, γραφίστας, καλλιτέχνης, εικαστικός, σπουδαστής, επαγγελματίας, αλλά και οποιοσδήποτε -ανεξαρτήτως επαγγέλματος- επιθυμεί να πάρει μέρος, έχει δυνατότητα να στείλει μέχρι δυο (2) προτάσεις. Από τον διαγωνισμό εξαιρούνται οι εργαζόμενοι στην “Χανιώτικα Νέα”.

3) Κριτήριο επιλογής των έργων που θα επιλεγούν θα είναι η πρωτοτυπία και η αμεσότητα μετάδοσης του μηνύματος.

4) Η αφίσα θα πρέπει να αφορά την Τυπογραφία, τα εργαλεία, την Ιστορία της και ο,τιδήποτε σχετικό με την Τυπογραφία ανα τους αιώνες. Θα πρέπει το έργο να είναι πρωτότυπο και ιδιαίτερο, χωρίς κανέναν άλλο περιορισμό στο θέμα. Άμεση ή έμμεση αναφορά στο Μουσείο Τυπογραφίας είναι επιθυμητή αλλά όχι απαραίτητη.

5) Η αφίσα θα πρέπει να δημιουργηθεί με προοπτική να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες εφαρμογές του Μουσείου, (εξώφυλλο έκδοσης, αφίσα, καρτ ποστάλ, banner, κλπ). Οι διαστάσεις του έργου θα πρέπει να είναι 50x70 εκ. και δεν υπάρχει κανένας απολύτως περιορισμός στα υλικά, την μορφή, τα χρώματα, την μέθοδο που θα χρησιμοποιήσει ο εκάστοτε υποψήφιος. Οσα έρχονται σε ηλεκτρονική μορφή θα πρέπει να είναι 200dpi CMYK ή Greyscale.

6) Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν στις 25 Ιουλίου από την εφημερίδα “Χανιώτικα Νέα”, το site του Μουσείου Τυπογραφίας www.typography-museum.gr και το site των "Χανιώτικων Νέων" www.haniotika-nea.gr.

7) Όσον αφορά τα πνευματικά δικαιώματα:

α. Οι δημιουργοί των είκοσι έργων που θα λάβουν τιμητική διάκριση – πέραν των τριών πρώτων βραβείων - παραχωρούν, εκχωρούν και μεταβιβάζουν στην κυριότητα του Μουσείου Τυπογραφίας το περιουσιακό τους δικαίωμα πάνω σε κάθε πιθανή εφαρμογή και χρήση των ιδεών τους και των έργων τους (branding, σήματα κ.λπ.), τα οποία θα αποτελούν στο εξής περιουσιακό στοιχείο του Μουσείου Τυπογραφίας, που θα μπορεί να το διαθέτει και να το χρησιμοποιεί κατά βούληση. Το ποσό των 100 ευρώ θα δοθεί για κάθε έργο που έχει λάβει τιμητική διάκριση μόνο εφόσον χρησιμοποιηθεί για εμπορικούς σκοπούς του Μουσείου – εκτός από τα τρία ήδη βραβευμένα με χρηματικό έπαθλο.

β. Επίσης, οι παραπάνω δημιουργοί δηλώνουν ότι δεν διατηρούν κανένα περιουσιακό δικαίωμα πάνω στα έργα που θα παραδώσουν.

γ.Τα έργα που θα αποσταλούν, δεν επιστρέφονται.

δ Το "Μουσείο Τυπογραφίας" θα μπορεί αζημίως να επαναχρησιμοποιήσει όλο το απεσταλθέν υλικό των παραπάνω δημιουργών (άρθρο 7 παράγραφος α) ή μέρος του, ελεύθερα για οποιοδήποτε σκοπό και με οποιοδήποτε τρόπο, αυτούσιο ή διασκευασμένο κατά την ανέλεγκτο κρίση του.

ε. Ο/Οι δημιουργός/οί που θα στείλουν τα έργα τους, δεσμεύονται να αποστείλουν στο "Μουσείο Τυπογραφίας" «ανοιχτό» αρχείο του δημιουργικού της αφίσας, με στόχο το "Μουσείο Τυπογραφίας" να το χρησιμοποιήσει για οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή, με συνακόλουθη παραίτηση του/των δημιουργού/ών κάθε δικαιώματος και διεκδίκησης επί μελλοντικών εφαρμογών.

στ. Η συμμετοχή στο διαγωνισμό αυτόματα συνεπάγεται την αποδοχή των όρων της παρούσας προκήρυξης.

Χορηγοί επικοινωνίας του διαγωνισμού είναι οι εφημερίδες "Ελευθεροτυπία” και "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία”, η ιστοσελίδα “Enet.gr και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί d-code 96,2 και δίκτυο fm 91,5.

Με την ευγενική υποστήριξη του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Χανίων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ