Το Μουσείο Τυπογραφίας στο “Gutenberg Yearbook”, 9/2016

Το Μουσείο Τυπογραφίας στο “Gutenberg Yearbook”, 9/2016

Με ένα άρθρο αφιερωμένο στο Μουσείο Τυπογραφίας, γραμμένο από τον ιδρυτή του μουσείου Γιάννη Γαρεδάκη αρχίζει ο τόμος του “Gutenberg Yearbook” για το 2016. Στο άρθρο αυτό παρουσιάζεται η ιστορία και οι δραστηριότητες του μουσείου, οι συλλογές του αλλά και οι στόχοι του για το μέλλον. Το άρθρο αυτό γράφτηκε μετά από πρόσκληση του επιμελητή της έκδοσης Dr. Stephan Fussel, με αφορμή την υποψηφιότητα του Μουσείου για το βραβείο “Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς” 2016.

Το “Gutenberg Yearbook” είναι ένας πολυσέλιδος τόμος που εκδίδεται κάθε χρόνο ανελιπώς από το 1926 από την “Gutenberg Society” και θεωρείται η κορυφαία επιστημονική επετηρίδα παγκοσμίως στο πεδίο της έρευνας και της καταγραφής σχετικά με τον Γουτεμβέργιο, της τέχνη της Τυπογραφίας και το βιβλίο εν γένει. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από σχετική παρότρυνση από τον κ. Γαρεδάκη, και για πρώτη φορά στην μακρόχρονη ιστορία του Gutenberg Yearbook, υπήρξε περίληψη του δημοσιευμένου κειμένου στην ελληνική γλώσσα.

Διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί, συγγραφείς, άνθρωποι των γραμμάτων, των τεχνών και της τυπογραφίας κάθε χρόνο αφήνουν το δικό τους αποτύπωμα στην έκδοση αυτή που απευθύνεται σε βιβλιοθήκες πανεπιστημίων, μουσεία και ανθρώπους της Τυπογραφίας, ακαδημαϊκούς κ.α. ανά τον κόσμο. Μεταξύ των αρθρογράφων του Gutenberg Yearbook στην πάροδο των ετών διακρίνονται ο συγγραφέας Ουμπέρτο Εκο, ο διευθυντής της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Ρόμπερ Ντάρντον, ο εφευρέτης της ηλεκτρονικής εφημερίδας Ζόζεφ Τσέικομπσον από το ΜΙΤ, ο Ζαν Μαρτίν από το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης κ.α.

Το Μουσείο Τυπογραφίας στο “Gutenberg Yearbook”, 9/2016

Η “Gutenberg Society” είναι μία διεθνούς χαρακτήρα λέσχη ακαδημαϊκών με έδρα το Μάιντζ της Γερμανίας, που έχει αφιερώσει το έργο της στην έρευνα και καταγραφή της ιστορίας της τέχνης της Τυπογραφίας και του βιβλίου.
Η λέσχη ιδρύθηκε στις 23 Ιουνίου του 1901, την ημέρα των εγκαινίων του Μουσείου Γουτεμβέργιου στο Μάιντζ της Γερμανίας - ένα από τα σπουδαιότερα μουσεία τυπογραφίας παγκοσμίως - και σήμερα έχει περισσότερα από 1300 μέλη σε 35 χώρες σε όλο τον κόσμο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ